Garść cennych informacji o tym w jaki sposób używać kurkumę aby była skutecznym lekarstwem oraz jak ustrzec się od podróbek i produktów zanieczyszczonych.

Chyba każdy już słyszał o leczniczych właściwościach kurkumy, przyprawy która od tysięcy lat jest używana jako lek w krajach dalekiego wschodu.

Obecnie kurkuma i jej właściwości lecznicze są najczęstszym przedmiotem badań naukowych w instytutach na całym świecie wśród naturalnych produktów pochodzenia roślinnego.

National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad Nie masz uprawnień Zarejestruj lub Zaloguj, które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, gdzie udowodniono jej silne właściwości farmakologiczne m.in. :
– przeciwzapalne
– przeciwwirusowe
– antybakteryjne
– przeciwnowotworowe
– antyoksydacyjne
– antyseptyczne
– radioochronne
– kardioochronne

Kurkumina (związek chemiczny występujący w kurkumie) została uznana jako silny naturalny  środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów Nie masz uprawnień Zarejestruj lub Zaloguj, który wydał od czasów Nixona ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie.

Jednakże, aby leczenie kurkumą przynosiło skutki muszą być spełnione dwa warunki:
1. Jakość kurkumy
2. Sposób używania

Dobra jakość to przede wszystkim produkt niepodrobiony, bez żadnych domieszek i obcych substancji, pochodzący z upraw bez użycia środków chemicznych.

Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a od dystrybutorów, którzy często, aby zyskać na objętości dodają obce substancje na przykład mąkę. Można to sprawdzić ale już po zakupie. Rozpuszczamy kurkumę w szklance wody, jeśli na dnie widzimy osad, to znaczy kupiliśmy oszukany produkt.
Kolejną ważną sprawą jest  jakość samej kurkumy (zawartość kurkuminy) i to aby była wolna od zanieczyszczeń. Samo oznaczenie na opakowaniu, że produkt jest organiczny nie wystarczy. Certyfikat Organic Label zdewaluował się w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ jest już prawie 300 chemikaliów rolniczych, których „dopuszczalne” poziomy kwalifikują je jako produkt organiczny.

Aby zminimalizować ryzyko należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Na pewno nie należy do celów leczniczych kupować kurkumy z Chin, nawet jeśli  ma certyfikat Bio, ponieważ większość ziemi uprawnej w Chinach jest zanieczyszczona metalami ciężkimi.

Wg mnie najlepszym wyborem jest Sri Lanka ponieważ

a) ma optymalny klimat, niewyjałowioną glebę która nie potrzebuje nawozów sztucznych

b) rolnictwo jeszcze nie zostało zindustrializowane, ciągle jeszcze pozostaje tradycyjne. Nie tak dawno skończyła się trwająca 25 lat wojna domowa z Tamilskimi Tygrysami, dlatego z jednej strony nie było środków na rozwój, z drugiej strony nie był to bezpieczny kraj dla inwestycji przez zagraniczne korporacje, nie tylko ze względu na częste ataki terrorystyczne ale także niestabilna sytuacje polityczna.

Jak już zdobędziemy odpowiednia kurkumę, trzeba wiedzieć jak używać aby przyniosła pożądane rezultaty:

University of Maryland Medical Center podaje Nie masz uprawnień  w przypadku m.in. raka, chorób kardiologicznych, chorób układu pokarmowego, stanów zapalnych:

Korzeń: 1,5 – 3 g na dobę
Suszony, sproszkowany korzeń: 1 – 3 g na dobę
Kapsułki zawierające proszek (kurkumina): 400 – 600 mg, 3 razy dziennie
Płynny ekstrakt (1: 1) 30 – 90 kropli dziennie
Nalewka (1: 2): 15 – 30 kropli, 4 razy dziennie

Z kolei  Centrum Medyczne Uniwersytetu Kalifornijskiego (badania nad chorobą Alzhaimera) dla lepszej absorpcji  przez organizm Nie masz uprawnień  rozpuszczoną w płynie o podwyższonym PH np. soku z wiśni.

Natomiast na stronach National Cancer Institute, można przeczytać, że kurkuma jest lepiej absorbowana z tłuszczem, np. z oliwą z oliwek i czarnym pieprzem (bioperyna). Ale nie ma co do tego jednoznacznych odpowiedzi wśród naukowców –

Jeśli, wśród naukowców nie ma jednoznacznego stanowiska kiedy najlepiej jest absorbowana kurkuma, właściwe jest stosować tak zaleca medycyna ajurwedyjska. Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają przyjmować z tłuszczem np. pełne mleko lub olej kokosowy. Z drugiej strony, kurkuma jest obecna w codziennym lankijskim menu, wchodzi w skład ostrej mieszanki curry więc jest spożywana także w obecności pieprzu.

Istnieje wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest Nie masz uprawnień Zarejestruj lub Zaloguj – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.

Źródło:

Zobacz na:
Jak zwiększyć przyswajalność kurkuminy o 2 tysiące procent?

Advertisements